Zákazom práce za vyššiu zamestnanosť!

Témy: blog,dohody,evidovaní nezamestnaní,zákon o službách zamestnanosti,Zákonník práce,zmeny 2017

Druhá a tretia vláda Roberta Fica majú to šťastie, že sme v čase slušného ekonomického rastu. Slovenské firmy majú dostatok zákazok, autá a televízory sa predávajú lepšie ako teplé rohlíky a zamestnávatelia zúfalo hľadajú kvalifikovaných zamestnancov. A tak nás premiér Fico s ministrom práce Richterom v pravidelných mesačných intervaloch s úsmevom informujú o ďalšom poklese nezamestnanosti.

Nespomínam si však na jediné opatrenie, ktorým by minister Richter skutočne pomohol zvýšiť zamestnanosť na Slovensku, či zlepšiť podnikateľské prostredie. Ak sa zamestnanosť zvyšuje a nezamestnanosť klesá, je to napriek opatreniam vlády a nie vďaka nim. Spomeňte si napríklad na „hit“ predošlého roka – zákon o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov. Zbytočná ďalšia byrokracia, brániaca zamestnancom pracovať.

Aj aktuálny balík zákonov, ktorý vláda a jej poslanci prinášajú na januárové rokovanie parlamentu, neobsahuje žiaden „zlepšovák“. Naopak. Chystá sa zákaz práce predavačiek vo sviatok a zásadné obmedzenie práce pre evidovaných nezamestnaných.

Ak budú musieť byť obchody v niektoré dni zatvorené, nebudú potrebovať toľko predavačiek, čo dnes. Nové pracovné miesta v maloobchode sa takto nevytvoria. A predavačky si zarobia menej – veď za prácu vo sviatok im musel zamestnávateľ poskytnúť najmenej 50% príplatok ku mzde.

Richter stoj čo stoj potrebuje z úradov práce vytlačiť čo najviac evidovaných nezamestnaných a tak „znížiť“ nezamestnanosť. A tak ide zakázať nezamestnaným možnosť privyrobiť si. Ak doteraz mohli evidovaní nezamestnaní pracovať na dohody o vykonaní práce alebo na čiastočné úväzky v pracovnom pomere – s obmedzením výšky zárobku na maximálne 148 eur mesačne – od mája im Richter prácu na dohodu obmedzí najviac na 40 dní počas jedného roka a prácu na čiastočné úväzky im zakáže úplne. A to vraj preto, lebo „sa to zneužíva“.

Ešte v novembri som hovoril so zamestnávateľmi – poľnohospodármi v regióne Nové Zámky. Nechápali. Vysvetľovali mi, že bez pomoci evidovaných nezamestnaných im nebude mať kto v sezóne pozbierať úrodu, ovocie, hrozno. Za tú odmenu, ktorú dokážu ponúknuť, iných ľudí ako evidovaných nezamestnaných nezoženú. Práce majú dosť ale sezóna zberu a ďalších prác trvá podstatne dlhšie, ako mesiac a desať dní.

To čo Richter chystá, je veľmi nerozumný návrh. Som zvedavý na diskusiu v parlamente – napríklad na poslancov za stranu MOST-HÍD, ktorý by sa mali postaviť na stranu Novozámčanov, svojich voličov.

*

Písané pre HN, 25.1.2017

Odpovedám do 24 hodín,v priemere za 14 hodín

 Diskusia je uzamknutá.

Rozšírte svoju registráciu a získajte prístup do diskusie. Položte svoju otázku Jozefovi Mihálovi.