Kniha Daňové a odvodové tipy VIII. (2022): Kapitola 9. STRAVOVANIE ZAMESTNANCOV

Témy: daň z príjmov,Daňové a odvodové tipy,stravné,stravovanie,Zákonník práce

*

V praxi najviac využívaným benefitom zamestnancov, pri ktorom je možné využiť pomerne štedré možnosti oslobodenia od dane, je stravovanie zamestnancov v súlade s § 152 Zákonníka práce.

Toto dôležité ustanovenie Zákonníka práce definuje povinnosti, ale i možnosti zamestnávateľa pri poskytovaní stravovania zamestnancom.

Zamestnávateľ poskytuje stravovanie zamestnancom dvoma zásadnými možnosťami.

  1. Zabezpečuje zamestnancom stravovanie, kde sú dve alternatívy:
  • poskytuje zamestnancom teplé jedlo (vo vlastnej jedálni alebo jedálni iného zamestnávateľa) alebo
  • sprostredkovane formou  tzv. gastrolístkov (v papierovej podobe alebo v podobe elektronickej nabíjacej karty)   prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby.
  1. Poskytuje zamestnancom finančný príspevok na stravovanie.

*

Hneď na úvod si povedzme, že zamestnávateľ je podľa Zákonníka práce nielen povinný (respektíve môže) zamestnancom poskytovať stravovanie, ale súčasne je povinný zamestnancom na stravovanie prispievať z vlastných zdrojov a ďalej z prostriedkov sociálneho fondu.

Pokiaľ je príspevok zamestnávateľa poskytnutý v súlade s ustanoveniami Zákonníka práce, je na strane zamestnancov oslobodený od dane a odvodov, pričom na strane zamestnávateľa ide o daňový výdavok.

Pokiaľ je príspevok zamestnávateľa poskytnutý nad rámec povinností a možností ustanovených Zákonníkom práce, je na strane zamestnancov zdaniteľným príjmom a započítava sa do vymeriavacích základov na odvody. Za predpokladu, že takýto príspevok zamestnávateľa je dohodnutý v pracovnej zmluve, kolektívnej zmluve, v inej dohode so zástupcami zamestnancov alebo je stanovený interným predpisom zamestnávateľa, na strane zamestnávateľa je takýto príspevok daňový výdavok.

Príspevok na stravovanie poskytnutý z prostriedkov sociálneho fondu je bez ohľadu na jeho výšku na strane zamestnancov vždy oslobodený od dane a odvodov.

Pri snahe o optimálne využitie možností oslobodenia od dane a odvodov na strane zamestnancov je preto potrebné správne pochopiť nielen povinnosti zamestnávateľa, ale i možnosti zamestnávateľa pri poskytovaní stravovania.

*

Odpovedám do 24 hodín,v priemere za 12 hodín ... pýtať sa môžete, ak máte prístup OBČAN alebo PROFESIONÁL ... na vaše otázky sa snažím odpovedať čo najrýchlejšie

 Diskusia je uzamknutá.

Rozšírte svoju registráciu a získajte prístup do diskusie. Položte svoju otázku Jozefovi Mihálovi.

Pozri 'Daňové a odvodové tipy VIII. (2022)' v obchode